Primul vaccin care poate intra în producție: o firmă promite deja 2 miliarde de doze

de: Teodora Tudosie
05 06. 2020

Primul vaccin pentru noul virus ar urma să fie produs de compania farmaceutică AstraZeneca, care spune că va începe producție vaccinului experimental dezvoltat în parteneriat cu cercetătorii de la Oxford, chiar înainte ca rezultatele finale să dovedească eficiența acestuia.

Studiile pentru determinarea eficienței vaccinului se află în desfășurare, însă Pascal Soriot, șeful AstraZeneca, a declarat că firma trebuie să înceapă să facă doze încă de pe acum, pentru a putea satisface cererea, în cazul în care vaccinul se dovedește eficient.

„Începem să fabricăm acest vaccin chiar acum și trebuie să-l avem gata să fie folosit până când avem rezultatele”, a spus el pentru BBC. În prezent, compania are capacitatea să producă două miliarde de doze de vaccin, după ce a semnat joi două noi contracte.

Unul dintre parteneriate este cu Institutul Seric din India (SII), cel mai mare producător mondial de vaccinuri în volum. Cealaltă este un acord de 750 milioane de dolari cu două organizații de sănătate susținute de fundația lui Bill și Melinda Gates. Jumătate din aceste doze ar urma să ajungă în țările sărace.

Soriot spune că e conșitent că există un risc financiar la mijloc, în cazul în care vaccinul se dovedește ineficient pentru om. Totuși, acesta menționează că scopul organizației sale nu este să facă profit din vânzarea vaccinului.

Am putea avea 400 de milioane de doze de vaccin până la finalul lui 2020

Cele două organizații caritabile susținute de Bill Gates, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) și GAVI vor contribui la găsirea locațiilor în care se va produce vaccinul. Astfel, s-ar putea ajunge la producerea și distribuirea a 300 de milioane de doze de vaccin. Livrarea acestora ar urma să înceapă până la sfârșitul anului.

Soriot spune că se așteaptă să știe până în luna august dacă vaccinul AZD1222 este eficient sau nu pentru oameni împotriva noului coronavirus.

AstraZeneca a încheiat deja acorduri prin care ar urma să să furnizeze 300 de milioane de doze de vaccin în Statele Unite și alte 100 de milioane către Marea Britanie. Primele doze ar urma să fie distribuite chiar din luna septembrie.